top of page

Kundalini Yoga Nedir?

Güncelleme tarihi: 24 Tem 2019

Yoga birlik, bütünlük demek. Fiziksel egzersizler, meditasyon, nefes teknikleri, ses & mantra kombinasyonlarını kullanan Kundalini Yoga, bu birlik, bütünlük yolcuğuna hizmet eden en geniş, derin ve dönüştürücü uygulamalardan biri. Kundalini Yoga, Farkındalık Yogası olarak da biliniyor; bireyin bilinç seviyesini arttırmayı amaçlıyor. Yogi Bhajan tarafından aktarıldığı şekliyle Kundalini Yoga bir zihin ve beden bilimi olarak herkes için, evrensel olarak geçerli ve belirli ön şartları gerektirmiyor.


Kundalini Yoga potansiyelini, canlılığını ve gücünü keşfetmek için seni açmak ve çözmek için var. Dışarıda bir şey yok, ne ararsan kendinde ara... Sen bütünlüğünün deposusun.

Kundalini Yoga'nın Amacı Nedir?

Kundalini Yoga'nın amacı insanın potansiyelini "uyandırmak"; onu farketmek, "tozlarından" arındırmak ve genişletmek. Bedensel açıdan bakıldığında bu, sinir sistemini kuvvetlendirmek, endokrin sisteminin ve çeşitli salgı bezlerinin çalışma düzenini iyileştirmek ve vücuttaki meridyen noktaları ile çalışmak demek. Ruhsal açıdan ise, içsel sessizlik alanını "genişletmek", içsel çatışmaların dinmesine destek olmak ve kişinin kendisiyle daha dürüst bir ilişki kurmasına yardımcı olmak demek...

Kundalini Yoga'nın temel enstrümanı "Kriya", farklı fiziksel egzersizler, ses, nefes , el & parmak hareketleri, göz pozisyonları, konsantrasyon ve meditasyonu içeren bir orkestra gibi. Kriyalar, enerjiyi belirli bir yöne & amaca kanalize etmeye yönelik tasarlanmış ve bilinci dönüştürmeye odaklanıyor. Bu gelenekte meditasyon, asana veya yoga egzersizlerinden sonra yapılması gereken "ayrı bir aşama" olarak düşünülmüyor; kriyalar zihni meditasyona hazırlama görevi görüyor.


Kundalini Yoga'da en önemli şey senin deneyimin. Bu deneyim doğrudan kalbine dokunur. Hiç bir sözcük bu deneyimin yerine geçemez. Rasyonel aklın sözcükleri kabul edebilir veya etmeyebilir, farketmez, ama bilincin sadece sözcüklerle yetinemez.

Nefes Neden Önemli?

​​

Nasıl nefes aldığın, nasıl düşündüğünü direkt olarak etkiliyor. Nefesini değiştirdiğinde beyninde yeni bağlantılar oluşturmaya başlıyorsun. Çoğumuz günlük akışta dakikada 16 - 20 nefes alış verişi yapıyoruz ki bu genelde hızlı ve sığ şekilde oluyor. Bu frekans çalışmayla dakikada 2 ya da 1 nefese düşürülebiliyor. Nefes yavaşladığında, zihin dalgaları değişiyor ve beynin bilgiyi işleme kapasitesi dönüşüyor; daha pozitif, daha rahat, daha geniş, daha merkezlenmiş ve daha açık... Şu imgeyi hayal edebilirsiniz; diyelim ki düşünceleriniz bir at, hayatınız at arabası ve sürücü de sizsiniz. Çoğu insan için at (düşünceler), at arabasını (hayatı) dolu dizgin çekiyor durumda. Pek azımız dizginleri ele alabiliyoruz. Yogik perspektiften bakınca, nefes farkındalığı demek dizginleri ele almak demek ve Kundalini Yoga spesifik olarak bunu öğretiyor.



“Bir kez dolambaçsız ve açık sözlü bir insan olarak tanındığınızda amacınıza ulaşmışsınız demektir. Bundan böyle hiçbir zorluk size dokunamaz. Birşeyleri çarpıtmaya başladığınızda ise enerjinizi boşa harcamakla kalmayıp kendi imgenize de zarar vermiş olursunuz. Sır diye bir şey yoktur, unutmayın. Gerçekler, bir yerlere hapsedilmiş kedi misali eninde sonunda ortaya çıktığında kendinizi berbat hissedersiniz. Neden mi? Çünkü sahip olduğunuz bilinç canınızı yakar.”



Tipik Bir Kundalini Yoga Dersi Nasıl Geçiyor ve Enneagram'la Yan Yana Nasıl Yürütülüyor?

Kundalini Yoga muhtemelen en kesin & belirli akışa sahip yoga pratiklerinden biri ve dünyanın neresinde olursa olsun benzer bir akışta uygulanıyor; açılış mantrası, duruma göre ısınma, kriya, dinlenme, meditasyon ve kapanış mantrası. Elbette öncesi ve sonrasında günün amacına yönelik olarak anlatımlar da söz konusu.

Kundalini Yoga sinir sisteminin güçlendirilmesi üzerinde çok duruyor. Enneagram açısından bakınca, güçlü bir sinir sistemi demek kişinin korkuları ile yüzleşebilmesi veya egoyu zorlayan durumların içinde kalabilme becerisi demek. Enneagram bir harita ve "arayan" kişiye gitmek istediği yönün haritasını veriyor. Ama aşılması gereken alan öyle engebeli ve engin ki onu yürüyerek geçmek çok zor. Kundalini Yoga ise son derece güçlü bir arazi aracı, içindeyken birazcık sarsılabilirsiniz ama sizi güvenle ve tam gaz ileri götürüyor. Sarsılmanızın bir nedeni varsa o araç değil, yolun kendisi...


Yoga senin için ne yapabilir? Yoga parçalarını birleştirmeye yardımcı olur; sana verdiği enerjiyle dönüşüm sürecini tetikler. Kundalini Yoga'nın amacı "farkında olmayan" seni "farkındalık" seviyesine getirmek. Ne bundan fazlası ne de bundan azı...
153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page